Kotlety ziemniaczano – kalafiorowe

BartSONY DSCek powiedział, że takie kotlety, to żadne kotlety! Kotlet jest wtedy, kiedy mamy do czynienia z kawałkiem świni, krowy albo innej kury…

 

Może być nawet kawałkiem zmielonym….

Moje kotlety wyglądają jak mielone? Wyglądają! Są zatem kotletami.

 

Skład kotletów:

  1. podgotowane ziemniaki i kalafior w proporcji mniej więcej 1:1 utarte na tarce
  2. cebula pociupana w kostkę (ja uwielbiam cebulę, więc walę ile wejdzie)
  3. czosnek
  4. trochę przypraw (sól, pieprz, gałka i co komu wyobraźnia podpowie)
  5. trochę zmielonych płatków owsianych/mąki owsianej lub innej
  6. jajko

    Wszystko ładnie myrdamy i robimy nieduże kotlety, żeby się nie rozwalały. Jeśli masa się klei, to ręce moczymy w zimnej wodzie i sprawa załatwiona. Następnie memlamy w panierce (bułka tarta, albo mielone płatki/nasiona przeróżne) i lecimy na patelnię z odrobiną oleju/oliwy. I już.